Een Duitse hypotheek?

Gezien de commotie in ons land rondom de banken en het feit dat men beweert dat de banken de hypotheekrente kunstmatig hoog houden, kizen veel mensen ervoor een blik over de grens te gooien en in het buurland te gaan kijken. Wat levert een Duitse hypotheek mij op? Welke hypotheek kan ik in Duitsland krijgen en onder welke voorwaarden?

Het Duitse bouwspaarplan
In Duitsland kent men het bouwsparen. Men sluit op jonge leeftijd vaak al een spaarcontract. Samen met de bank legt men vast hoeveel men wil sparen. Vanaf nu legt men iedere maand een vast bedrag in. Wanneer men zowat de helft bijeen heeft gespaard kan men het bedrag opvragen. Dat wil zeggen, men kan het gespaarde met rente en een extra opslag van de overheid inzetten om een huis te kopen of te bouwen. In Nederland is deze manier van hypotheekverstrekking nog niet zo bekend, maar wel in opkomst.

Aflossing verplicht
Wanneer men als Nederlander naar een Duitse bank stapt en om een hypotheek vraagt dan kan men alleen een annuïteitenhypotheek afsluiten. Men is namelijk verplicht minimaal 1% van de hoofdsom op jaarbasis af te lossen. Daarbij geldt verder dat de hypotheek niet voor 30, maar voor maximaal 25 jaar kan worden afgesloten en dat de rente niet altijd voor de hele looptijd vastgelegd kan worden. De vraag is of het nog steeds lonend is naar Duitsland te lonken. Het antwoord is relatief simpel. Ja, want op de eerste plaats is het goed om overal informatie en vergelijkingsmateriaal te halen. Op de tweede plaats kan een Duits aanbod nog steeds lucratief zijn omdat de rente lager is. Dat kan over de hele looptijd vele duizenden, zo niet tienduizenden euro’s schelen. Vragen kost niets, als men maar goed en wijs met de informatie omgaat en zich niet laat overdonderen door één aspect, zoals een lagere rente.