Mag ik ook geld lenen als ik een hypotheek heb?

Bij het afsluiten van een hypotheek gelden tegenwoordig strengere regels dan men gewend was. Niet alle hypotheekvormen worden door de belasting geaccepteerd voor wat betreft een aftrek. De regels voor aftrek liggen vast rond de annuïteiten.

U koopt een huis en wilt graag verbouwenhypotheek

Laten we aannemen dat u een huis koopt, dan neemt u een hypotheek. Dat betekent dat u zich heel goed informeert en besluit om een hypotheek af te sluiten bij die aanbieder waar u denkt het beste aanbod en de beste voorwaarden te krijgen. U weet dat u met deze hypotheek niet de verbouwing kunt uitvoeren die u zo graag wilt.
Wat nu? U hebt uiteraard de mogelijkheid om de verbouwing uit te stellen. U kunt ook overwegen om eens te informeren of een 2e hypotheek haalbaar is. Want als u die voor een verbouwing gebruikt, is ook hier een grote kans op aftrek van de rente bij de belasting. Een derde mogelijkheid is een doorlopend krediet.

Uw inkomen is bepalend
Uitgangspunt bij de vaststelling van uw kredietwaardigheid is uw inkomen en dat van uw partner. Hoe beter dit is, hoe hoger uw krediet kan zijn. Het is een kwestie van goede informatie inwinnen, goed afwegen en verstandig beslissen.
Naast uw hypotheek kunt u extra geld lenen. De vraag is wat voor u de beste oplossing zal zijn. Het doorlopend krediet heeft als voordeel dat u steeds weer het afgeloste bedrag op kunt nemen. Nadeel is dat de rente niet aftrekbaar is. Besluit u een 2e hypotheek te nemen dan kan de rente wel afgetrokken worden wanneer u kunt aantonen dat u het geld heeft gebruikt voor die verbouwing. Het luistert dus wel nauw. Misschien doet u er het best aan om eerst alles op een rij te zetten. Alle voors en tegens. Feit is dat u naast uw hypotheek nog steeds een andere lening kunt afsluiten. Welke? Dat zal van de omstandigheden afhangen.

Bron afbeelding