Mijn toekomst in mijn eigen huis?

Het wordt de huizenkoper wel erg moeilijk gemaakt. Crisis na crisis, dalende huizenprijzen en dan nog de veranderingen in de renteaftrek. Feit is echter dat het kopen van een huis niet afhangt van veel van deze factoren, maar van gevoel en geluk. Men ziet een eigen huis als een vorm van bevestiging dat het goed gaat. Het geeft een gevoel van onafhankelijkheid en van welstand. Dus zullen er altijd mensen op zoek zijn naar een huis, ongeacht de omstandigheden. Dat was het duidelijkst toen de huizenprijzen per dag stegen en er desondanks horden kopers op huizen afkwamen.

Hoe ziet mijn toekomst er uit?
Dat zouden we graag willen weten. Wat we weten is dat de toekomst er anders uit zal zien dan het verleden. Arbeidscontracten veranderen, zoals ook het aanbod van werk wijzigt. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat men over een paar jaar moet verhuizen omdat men ergens anders een baan heeft geaccepteerd.

Dat zijn belangrijke gegevens, want aan de hand daarvan kan men plannen. Hoeveel geld willen we aan een eigen huis uitgeven is van een heel andere orde dan hoeveel hypotheek kunnen we krijgen. Hier begint de verandering, want uitgaan van wat er mogelijk is, zorgt ook voor minder druk als het eens iets minder goed gaat.

Kan ik me indekken?
Dan die andere belangrijke vraag. Hoe kan ik me indekken tegen rampen? Men verzekert uiteraard het huis en de inboedel. Men spaart voor later (pensioen), maar denkt men ook aan arbeidsongeschiktheid of werkloosheid? Ook daar kan men zich tegen verzekeren. Ja, het is niet goedkoop, maar het zorgt wel voor rust. Gaat het een keer fout dan zitten we niet met de ellende.

Indekken betekent nadenken alvorens te handelen en niet vanuit emotie handelen. Niet meer uitgeven dan er haalbaar is en alles goed verzekeren is een anker voor die toekomst.