Nieuwe aanbieders drukken hypotheekrente

Doordat de banken ook zichzelf geen dienst hebben bewezen met de crisis en nu strengere richtlijnen opgelegd gekregen hebben, zijn er gaten ontstaan op de hypotheekmarkt waar buitenlandse investeerders en verzekeringsmaatschappijen instappen.

Wat betekent dat?
Voor degene, die nu een hypotheek wil afsluiten is dit goed nieuws. Meer aanbieders, met name buitenlandse aanbieders zoals het Britse Venn Partners, zorgen voor lagere rentes. Dat is voordelig voor de hypotheeknemer. Uiteraard is het zaak goed op de voorwaarden te letten. Naast deze Britse aanbieder zijn ook verzekeringsmaatschappijen actief of actiever geworden met het aanbieden van hypotheken. Logisch want het is een lucratieve markt, waar ieder jaar miljarden omgaan.

NHG
Een ander opvallend iets is dat de Nationale Hypotheek Garantie steeds minder aantrekkelijk wordt. Het lijkt er op alsof deze extra ondersteuning langzaam wordt afgebouwd. Blijkbaar is ook het rijk geschrokken van het grote aantal hypotheken dat onder water is komen te staan. Voor starters en mensen met een lager inkomen is deze terugtrekkende beweging natuurlijk minder prettig. Met NHG is het makkelijker een hypotheek te krijgen. Feit is dat geen NHG een hogere rente betekent.

Rentepercentages
Doordat de banken het geld bijna voor niets kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank zijn de rentes op hypotheken laag. Met NHG schommelen ze tussen 2,4% voor een jaar en 4,8% voor 30 jaar. Zonder NHG kan dat 0,4% hoger liggen.
Nieuwe aanbieders willen uiteraard snel een stukje markt veroveren en zullen dus waarschijnlijk korte tijd stunten met hun tarieven. Dat kan, wel goed op de voorwaarden lettend, een hypotheek opleveren die lager ligt dan die 4,8% die nu als laagste wordt aangegeven.
Vol alle duidelijkheid 4,8% is het laagste percentage voor 30 jaar. Het hoogste is 6,3%. Dat is dus een verschil van anderhalf procent voor dezelfde periode.