Nog even snel profiteren van superlage rente

Wie nu besluit een huis te kopen, profiteert niet alleen van de lage huizenprijzen, maar ook van de momenteel heersende lage rente op hypotheken. Het lijkt erop dat de hypotheekrente gaat stijgen en naar verwachting hebben de huizenprijzen zo ongeveer hun laagste punt bereikt. Een goed moment om serieuze plannen voor de aankoop van uw droomhuis nu om te zetten in daden.

Verhoging hypotheekrente
Na een lange periode van dalende hypotheekrentes, verhoogden diverse geldverstrekkers in de afgelopen weken de hypotheekrente. Weliswaar kleine verhogingen die variëren van 0,15 tot 0,3 procentpunt, maar volgens analisten, die kijken naar de langetermijnrente, ziet het ernaar uit dat er een eind komt aan de nu al heel lang durende lage hypotheekrente. Zij baseren hun mening op de stijging van de kapitaalrente; de rente dus die de overheid moet betalen voor staatsleningen.

Dat de kapitaalsrente stijgt, zien diverse analisten als een teken van een toenemend vertrouwen in het herstel van de economie in Europese en Amerika.

Afwegen en shoppen
Het besluit om een starterswoning te kopen of om door te stromen naar een duurder huis is geen abc-tje. U zult de voor- en de nadelen tegen elkaar willen afwegen en moet dan ook nog eens een inschatting maken over ontwikkelingen in de toekomst. Een onafhankelijk en deskundig advies kan u helpen bij de besluitvorming. Het gaat bij hypotheken altijd om grote bedragen. Daarom is het ook goed om rentetarieven met elkaar te vergelijken. Verdiep u bij een hypotheekofferte ook in de bijbehorende voorwaarden. Een van die voorwaarden kan zijn, dat het aangeboden rentetarief tijdens de bedenktijd niet verhoogd kan worden. Ook niet als de betreffende geldverstrekker besluit om voor toekomstige hypotheken de rentetarieven te verhogen.