Oprichting Nederlandse Hypotheek Instelling

Minister Kamp van Economische Zaken heeft op Prinsjesdag bekend gemaakt dat hij een Nederlandse Hypotheek Instelling (NHI) wil gaan oprichten. Het doel van deze hypotheekinstelling is dat deze instelling hypotheken van Nederlandse banken wil gaan doorverkopen aan grote beleggers. Deze grote beleggers zijn vooral de pensioenfondsen. Dit heeft drie voordelen: pensioenfondsen investeren in een veilige belegging; door deze formule zal de hypotheekrente op termijn met een half procent dalen; dit kan de huizenmarkt dan uit het slop halen.

Pensioenfondsen
Pensioenfondsen investeren nu vaak in buitenlandse projecten waardoor de investering niet ten goede komt aan de Nederlandse economie. Door te beleggen in Nederlandse hypotheken, blijft het geld binnen de Nederlandse economie circuleren. De pensioenfondsen krijgen bij investering in de hypotheken een staatsgarantie: zij zijn er dus van verzekerd dat zij geen verlies kunnen leiden. Een win-winsituatie voor zowel de pensioenfondsen als de Nederlandse economie.

Woningmarkt
Door deze nieuwe constructie zal de rente met 5 procent gaan dalen, waardoor het ook voor de starters op de woningmarkt weer aantrekkelijker wordt om een woning te kopen. Het doel is dat er weer beweging komt in de vastzittende woningmarkt. Als deze weer op gang komt, heeft dit een gunstige invloed op vele facetten van de economie. Door de vastzittende woningmarkt liggen veel nieuwbouwprojecten stil. De werkloosheid onder het bouwpersoneel wordt komend jaar steeds hoger. Door de constructie van verkoop van hypotheken aan de pensioenfondsen, zal dit uiteindelijk ook leiden tot minder werklozen in de bouw.

Vijftig miljard
Het doel is om in vijf jaar vijftig miljard Euro binnen te halen door hypotheekverkoop van de banken aan pensioensfondsen en grote beleggers. Zowel de banken als de pensioenfondsen als het kabinet zijn enthousiast over dit nieuwe plan. Er is alleen nog wachten op goedkeuring van de Europese Unie.